Robbanhat a víz? Igen!

2006.07.16.

Életveszélyes!
Tudom, hogy sok kolléga a mikróban melegíti a reggeli kávéhoz a vizet. Döbbenten olvastam én is ezt a hírt és ajánlom, olvassátok el, mert életveszélyes lehet ez a szokás!!!

Internetes körlevélben érkezett a hír a megdöbbentő esetről.

"Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig, a vízben felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett hólyagokkal, 1. és 2. fokú égési sebek borítják, nagy a maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez, sajnos, elég gyakori eset."

A General Electric szakértőjéhez is eljuttatták a hírt, aki megmagyarázta az esetet. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és a túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele.

Ezt a magyarázatot erősítette meg egy technika tanár is. "A túlhevítés jelensége vízmelegítés közben bármikor előfordulhat - különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot."

Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük, az akár életveszélyes, sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig. Ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb., ami a keletkező energiát elvezeti, illetve melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni, és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást.

Forrás: Életforma