Felhasználó hozzászólásai
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:23
Ünnepélyesen bejelentem, hogy a mai napon megalakítottam a Főtaxi Pálinka Lovagrendet.
Ezentúl szólítsatok csak Nagymesternek....
/Etikai szabályzat később.../
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:18
Magyar Pálinka Lovagrend Egyesületének
ETIKAI KÓDEXE
A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete rendes tagjai és tiszteletbeli tagjai (továbbiakban: Tagok) működésük során betartandó etikai szabályokat, valamint azok megértése esetén követendő eljárásokat az alábbiakban határozzák meg:
Általános etikai elvárások:
- A tagok a magyar törvényeket és jogszabályokat maradéktalanul betartják, azokkal ellentétes tevékenységet nem folytatnak.
- A Tagok jogaik gyakorlása és kötelezettségeik teljesítése során jó szándékú és jóhiszemű üzleti magatartást tanúsítanak. Betartják a tisztességtelen piaci magatartás tilalmára vonatkozó, valamint a versenykorlátozást tiltó jogszabályokat, a fogyasztóvédelmi normákat, legfőképpen a Jövedéki Törvény előírásait.
Speciális etikai elvárások:
A Magyar Pálinka Lovagrend Tagja
- lehetőségeihez mérten az Egyesület munkájában aktívan részt vesz, vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz,
- mindig a magyar pálinka hírnevének növelésén fáradozik,
- a fogyasztói szokásokat a mérsékelt és kulturált italfogyasztás felé tereli,
- minden esetben, ahol pálinka fogyasztására sor kerül, példát mutat a pálinka iránti tiszteletével, kulturált viselkedésével, a pálinka mértékletes fogyasztásával,
- ápolja, őrzi és bővíti a pálinka készítésével, fogyasztásával kapcsolatos hagyományokat,
- munkájával saját maga, lovagtársai, a Magyar Pálinka Lovagrend és végső soron a pálinka jó hírnevéért, megbecsüléséért küzd,
- lovagtársáról, annak vállalkozásáról, termékeiről valótlant nem állít, negatív véleményt nem hangoztat,
- a tudomására jutott üzleti titkot megtartja,
- következetesen tartózkodik a lovagrend más tagja által használt, de nem védjegyezett elnevezések, címkék, palackformák, technológiák és receptúrák másolásától, kivéve, ha arra a tagok között írásos megállapodás született.
Etikai eljárás:
Etikai eljárást a Nagymester (elnök) kezdeményezi, amennyiben
- etikátlan eljárást észlel,
- bárki a tagok közül hozzá ilyen kéréssel fordul.
Etikai bizottság:
- 3 tagú
- tagjait ad hoc. jelleggel a Nagymester (elnök) választja és bízza meg,
- hatásköre: az etikai eljárás (30 napon belüli) lefolytatása,
- eljárása során a vizsgált ügyben nyílt szavazással, szótöbbséggel dönt,
- írásba foglalt határozatát, szükség esetén szankciókra vonatkozó javaslatát átadja a Lovagi Tanácsnak, mint szankciók kiszabására jogosult testületnek.
Szankciók:
- lovagtársak között zajló vitás ügyben (amennyiben az ügy bírósági szakba került) az etikai bizottság, döntést hozni csak az ügy lezárása után tud,
- figyelmeztetés, felhívás az etikátlan magatartás felhagyására,
- kizárás,
- bejelentés, és felkérés a felügyeletet ellátó állami hatóságnál a szükséges intézkedés megtételére,
- az érintett tagot, illetve a bejelentőt a határozatáról a Lovagi Tanács írásban tájékoztatja.
Ezen Etikai Kódexet a Magyar Pálinka Lovagrend Lovagi Tanácsa 2005. júniusában fogadta el.
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:17
No de ezt figyeld.....
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:14
Utolsóval az a gond, hogy mínusz 6 fokra lehűti, aztán állat módra vedeli....
Sajna az alább leírt pohár helyett műanyag palackból(!) szolgálja fel:)
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:12
Na itt az "etikai szabályzat":)
"A pálinka igazán sokoldalú ital, de a jó pálinkában félreérthetetlenül felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk, amely akár kellemetlen is lehet, az gyártási, előállítási hibát jelez. A jó pálinka elfogyasztása után – akkor is ha négy centiliternél többre sikeredett – az ember nem kel másnaposan, tiszta a feje, és gyomra.
A pálinkát még manapság is tévesen gyakran hűtve fogyasztják. Ám ha hűtjük, mélyhűtjük az italt, akkor az pontosan azt az élvezeti értékét veszíti el, amiért fogyasztjuk: a gyümölcsösséget, és az illatát. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük.
A teljes íz, és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagyfelületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Így elég, ha egy kicsit megdöntjük a poharat, és mozgatjuk, hintáztatjuk az italt – és máris érezzük, élvezzük illatát.
A pálinkát nem szabad csak úgy egy „szuszra”, egyetlen hörpintésre meginni. Azt csak lassan kortyolgatva, ízlelgetve szabad fogyasztani. Csak így élvezhető igazán a minősége. Ha a pálinka hibátlan minőségű, akkor néhány perccel a fogyasztása után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból. Ilyenkor találkozhatunk a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel, amelyek sokat érnek, és fontos minőség meghatározó tényezőként is szerepelnek.
Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a pálinkakészítés egy külön tudomány, két egyforma főzet nem létezik. Minden gyümölcsfajta más, és minden pálinkafőző mester más pálinkát készít. Felfedezni, összehasonlítani, megkóstolni a pálinkafajtákat ugyanolyan élvezetes lehet, mint a legjobb borok kóstolgatása."
Forrás:www.palinkaoldal.hu
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 17:05
"A pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital.
Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper.
A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek
100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek.
minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja."
..............
"Érdekes anekdota az Uniós tárgyalásokról, hogy amikor a pálinka szó használatáért küzdött az Uniós panel előtt a román és a magyar delegáció vezetője, a következő esemény zajlott le. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, mármint, hogy országa nyelvében ered a szó és országának volna kizárólagos joga ezt a szót használni, a magyar Külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós panel ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is „magyar eredetűnek” nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát."
"Népies elnevezései
kerítésszaggató
papramorgó
fütyülős – a barackpálinka szokásos jelzője
szilvórium – hordóban érlelt szilvapálinka
gebula – szeszes víz és a cigányok fogyasztják "
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 16:59
Van ám:))))
Majd elővezetem...
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.03 15:28
Itt valszeg nem Kéményes féle pálinkával melegített:)
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2008.01.01 06:28
Látod van haszna, hogy nem dolgozol:)
Téma: Főtaxisok ide KLIKK!!!!
Hozzáadva: 2007.12.31 05:10
Hallottam mi történt:((((
A csupahármas kollégát meg fél órája törték rommá. Hál'istennek nincs komoly baja.
Vigasztaljon, hogy éjszaka meg a központban leszek én is.
Viszon Boldog(abb) Újévet.