Hozzászólások száma: 35696
Ugrás a hírhez Oldalszám: 1785
Témakörök > Droszt Híradó > Az örökzöld politika újra!!! (csak itt!!) :D A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Bao 2018.04.12. 17:24:15 / # 348642
A ti szép, demokratikus világotok nehezen viseli ezt...

Többek között a "pesten hallottam" csoportban, 10 percenként keresgélitek bejegyzésekben a migránsokat, oda is felraktam e cikket, egy ilyen keresgélő bejegyzés alá, egy hozzászólás válaszaként, amit szinte egyből töröltettek, utána kis szóváltás és mivel nyilván igen kitűnt a ti mérsékelt demokratáitok míves haladó megfogalmazásai, pl.: a kormánypártiak agyhalottazása, sakkozó galambozása, stb. közül az én elképesztő durvaságom, kaptam is egy napot, hihetetlen gyorsan, a mellékelt képeken láthatod.

Ez ám az igazi ballib, tejfölöspoharas szólásszabadság, demokrácia, ez mind a tiétek, büszke lehetsz rá!

balagge 2018.04.12. 12:13:05 / # 348640
"tanulni minek....pedig ott még nem tartunk, hogy robot írja a másik robot működési szabályrendszerét."
Fontos gondolat, hiszen szüksége lenne a régiónknak arra, hogy a lehető leghatékonyabb automatizált termelési és szolgáltatási rendszereket a saját szakembereink képesek legyenek megtervezni és üzemeltetni. Viszont a globális kapitalizmus világában nem tanult emberfők lesznek a győztesek hanem a dollarmilliardosok. Dollarmilliardosokat pedig leginkább dollarmilliardosok képesek nemzeni. Mindenki más jó esetben irigyelt rabszolga lehet.Nem kell messzire menni! Meg kell nézni, hogy ma hogyan működtetik Európában az ubert és a hasznot hogyan tüntetik el nyom nélkül az unióból. Ez vár ránk a gazdaság minden területen a globalkapitalizmusban.
balagge 2018.04.12. 11:58:39 / # 348639
"Kétségtelen, hogy tömegesen szűnnek meg majd munkahelyek a robotizáció következményeként, de ezzel párhuzamosan keletkeznek is újak, még ha az arányok nem is lesznek azonosak"
Ez a jelenlegi "hivatalos" narratíva. Ha másra nem is, arra mindenképpen alkalmasnak látszik, hogy az érintettek az indokoltnál nyugodtabban és békésebben várják ki előre láthatóan keserű sorsukat. A meccs vége a demokrácia véget is jelenti majd. Óhatatlanul ki csavarják a tömeg kezéből meg a döntés látszatát is, túlontúl veszelyes lesz (lásd április 8.).Az én narratívám nem tartalmazott sem géprombolást (sőt!), sem a kapitalizmus megszüntetését, habár kétségkívül hermetikusan elvágnám európát a globális kapitalizmustol. De ez sem ördögtől való és nem is példa nélküli. Ma is vannak erre törekvések és példák, akar Trumpot is hozhatnak erre, akit amúgy az USA pénzdiktatura kiválóan teljesítő figurájának tartok. Nem azért kellene leválni a globalkapitslizmusrol, hogy párhuzamos világot alakítsunk ki. Ha a modell működik, a világ többi része akar majd átállni rá.
"és a mesterséges intelligencia által megtermelt pénzekből biztosítva lesz a tisztes emberi élet,"
Félek nem lesz ilyen. Úgy veszítjük el a folyamat végére közösségként és egyénenként egyaránt a tőkéssel szembeni alkupozíciónkat, mint ahogy a sofőrök azokban az országokban ahol prosperál az uber. 
"Gondban vagyok e vita/beszélgetés kapcsán, mert nem világos, hogy hova akarunk kilyukadni. Olyan teniszmérkőzésre hasonlít, amikor ki-ki a saját térfeléről, de a saját labdáit ütögetné, miközben néha visszaadja a másikét is."
Én a magam részéről kísérletet végzek. Kerestem egy az átlagnál értelmesebb embert (itt több az esély erre mint a Facebookon) és megpróbálom közölni vele a - talán egyedi - narrativám a poltikai topikban. Várom a visszacsatolást.:-)
szálka 2018.04.12. 11:36:05 / # 348638
Na jól van, helyreállt a világ rendje. A vasárnapi szavazástól idáig csak kibírta valahogy mindenki egy újabb hátborzongató hír nélkül.
szálka 2018.04.12. 11:24:19 / # 348637
Gondban vagyok e vita/beszélgetés kapcsán, mert nem világos, hogy hova akarunk kilyukadni. Olyan teniszmérkőzésre hasonlít, amikor ki-ki a saját térfeléről, de a saját labdáit ütögetné, miközben néha visszaadja a másikét is.
( ezzel együtt kifogásom nincs ellene )
A magunk egyszerű módján körbeírunk egy olyan kétarcú világot ( te borúsabbat, én rózsaszínűbbet ) ami, ha kozmikus távolságban nincs is tőlünk, még nem tudhatjuk, hogy menyegzőként vagy gyászként köszönt ránk.

Az biztos, hogy a világhírű Hallotaxi oldalain, a Bao tejfölös poharai közül nem fogjuk megállítani a globálkapitalizmus páncélos lovagjait...
Az a társadalmi közeg, amelyiket  érintett az aktuális ipari forradalom mindig gyanakodva fogadta azt. Ettől még lett szövőgép, varrógép, és hasznára vált mindenkinek, hogy nem egy hét alatt készült el az ünneplőing.
A második ipari forradalom csodáit már oly mértékben meghaladta a mi életünk, hogy magunk is emlékként tekintünk rá. Ebből sem lett globális tragédia.
A harmadik maga a velünk élő történelem, erről hosszabban írni felesleges.
A negyedik ipari forradalom kétségkívül az ajtónkon dörömböl, de én nem osztozom veled a borúlátásban.
Illetve abban az esetben igen, ha nem fog másról szólni, csak a bizniszről és a technológiai  újdonságokról. Kétségtelen, hogy tömegesen szűnnek meg majd munkahelyek a robotizáció következményeként, de ezzel párhuzamosan keletkeznek is újak, még ha az arányok nem is lesznek azonosak.
A nagyobb bajt abban látom, ha a kormányzati logika ezt figyelmen kívül hagyja. Az oktatási rendszernek kéne erre felkészíteni a jövő nemzedékét, erre mit látunk magunk körül.... szaporodjatok dolgos kezek....tanulni minek....pedig ott még nem tartunk, hogy robot írja a másik robot működési szabályrendszerét.
A világ  megszerkesztetté válik körülöttünk, de ha az emberek értelmes célok közt élhetik az  életüket, és a mesterséges intelligencia által megtermelt pénzekből biztosítva lesz a tisztes emberi élet, akkor nem tartok az anarchiától. Ellenkező esetben jöhet a géprombolás.

Bao 2018.04.12. 10:34:10 / # 348636
Jönnek rendületlenül, szálkáék örömére...

Illegális migránsokat tartóztattak fel Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizennégy migráns Csongrád megyében, adta hírül a police.hu. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

Mint közölték, a rendőrök 2018. április 12-én 2 óra 10 perckor tartóztatták fel a határsértőket Ásotthalom külterületén. A csoportból tizenhárman pakisztáni, míg egy fő indiai állampolgárnak vallotta magát.

A férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

balagge 2018.04.11. 23:26:41 / # 348634
Amit én vázoltam ahhoz az alapokat nem fektettem le és ez okozhatott félreértést. Azt alapnak tekintem, hogy a negyedik ipari forradalom záros határidőn belül végbe megy. Ennek az eredménye pedig az, hogy a fejlett világban a munka meg fog szűnni, legalábbis nem lesz alanyi jog. Sokkal több lesz a munkanélküli mint a munkával rendelkező. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy a munka értéke elképesztő mértékben leesik, hiszen felborul a kínálat/kereslet aranya. Kis túlzással megkéselhetik reggel a munkahely bejáratánál a dolgozót, mert akkor aznap lesz munka felvétel. Akinek pedig meg valami hihetetlen szerencse folytán megmarad az állása, nem csak az állására ácsingózó jobb/olcsóbb munkaerővel, de a mesterséges intelligenciával is meg kell harcolnia érte. A kapitalista pedig minden olyan állást ki fog váltani mesterséges intelligenciával amit így gazdaságosabban lehet üzemeltetni. Ma még megosztozik a tőkés valamilyen - nem túl szimpatikus - arányban a munkásaival az elért hasznon, ez a jövőben már nem így lesz. A termelékenység nagy mértékben emelkedni fog, miközben a termelesi költségek nagy arányban csökkennek. Ennek az extra profitnak egy része a fogyasztónál, egy másik része a tőkésnél jelenik meg. Abba, hogy a fogyasztást miként tudják majd fenntartani miközben csökken a fogyasztásra képes munkajövedelemből élők száma, most nem megyek bele mert hosszú. Minden esetre innen szép nyerni!Én ebbe nem keverném bele az aktuális magyar kormányt, mert a legnagyobb jóindulat mellett is alkalmatlan ennek a problémának a kezelésére. Ezt csak olyan erős és nagy egységek képesek végig vinni mint az USA, Kína vagy éppen az európai unió. Jelenleg a globalkapitslizmus korát éljük és minden ország versenyben van a versenyképesség tekintetében. Pl. a jelenlegi hazai hatalom többek között a társasági adó csökkentésében látta az unión belüli versenyképesség növelésének egyik módját. Na, pontosan ezek a döntések nem valók a tagországok hatáskörébe. A vagyonosodás motorja a gazdasági növekedésnek és viszont, de ez még nem gátolná meg, hogy bizonyos vagyon szint feletti részt akár évi 5-10% vagyonadóval sújtsunk. Ezzel a légügyesebb európai milliárdosokat arra ösztönözne a rendszer, hogy még ügyesebben kaparjanak.A demokrácia elméletben a többség akaratát testesíti meg. Az európai többség nem dollármilliárdos Travis Kalanickokból áll, hanem kasszás Erzsikből. Ebből tehát az következik, hogy a (ma) döntően munkajövedelemből élők érdekei a kulcsfontosságúak, nem pedig a Bill Gates-ek profitjai és határok nélküli gazdagodásuk. Annál is inkább, mert a dollármilliárdos egy idő után azon kapja magát, hogy beleszól (mert teheti) a politikába, és vagyonával fenntart olyan kétpólusú politikai eliteket mint az USA-beli demokrata/republikánus és meghatározza, hogy milyen határok között mozoghat az általa finanszírozott politika. Ekkor jön az, hogy nem merül fel a gazdagokat sújtó adok emelésének lehetősége, hiszen az már maga a kommunizmus :-) És itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz mikortól mégis a Bill Gates-ek érdekei a kulcsfontosságúak. De azt látni kell, hogy ez nem demokrácia. Ez pénzdiktatúra.
szálka 2018.04.11. 18:19:38 / # 348632
Kétségtelen, hogy könnyen félreérthetjük egymást, de az olyan kifejezések, mint,  "elzárjuk magunkat a globális gazdaságtól" vagy az einstandolás, az én értelmezésemben nem nagyon jelent mást ebben a szövegkörnyezetben.
Annál inkább, mert szerintem a kapitalizmust elfogadni  globálkapitalizmus nélkül, az a fából vaskarika esete. Ugyanis pont a technikai fejlődés tette lehetővé a globálissá alakulását.
Adópolitikai kérdésekben eltérő véleményen vagyunk. Te a vagyonadó szükségességét helyezed előtérbe, én viszont visszamennék a "gyökerekhez". A vagyon keletkezésének kezdetéig  mennék vissza. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mai magyar vagyonosodási körülményeket fedje jótékony homály!!!  Egy új világról beszélgetünk...
Morálisan nehezen elfogadható, és a társadalom egészére nézve káros is lehet, ha az adófizetési kötelezettség mindjárt ki is váltható valamiféle előjoggal. Gondolok itt különböző kedvezményekre, melyeket a multik előszeretettel követelnek maguknak.
Az adókötelezettség ne legyen megkerülhető, viszont aránytalan se. És, ha emellett a piacgazdasági viszonyok lehetővé teszi a vagyonosodást...hát isten éltesse. Tanuljuk meg, hogy a közteherviselés a közt szolgálja. A mindenkori kormány tartsa szem előtt a társadalmi egyenlőséget.
Abban teljesen egyetértünk, hogy mindez a mostanitól nem várható.
Száz szónak is egy a vége...aktualizálva április 8-hoz...ha nem is lennénk egy pártban, koalíciót biztosan tudnánk kötni. 

alelölülő 2018.04.11. 17:21:47 / Módosítva / # 348631

Első reakcióm a csalódottság volt választások után, amely csalódottság ismét a büntetlenül maradt lopáscsalás miatt volt.

A jövőre nézve viszont semmi se változik, mert a kilátástalan ellenzék győzelme se lett volna jobb semmivel.

És akkor egy kiis érdekesség:

22 perc 25 másodpercnél:
Tudod, az az igazság, hogy míg egy ekkora tücsöknyi Gyurcsány van, amit  így lehet mutogatni, hogy jön és lezabálja a termést, addig Orbán Viktor marad, mert az az igazság, hogy ezzel a tücsökkel szemben basszameg, ezzel a vérszívó, szemkilövető választást elcsaló, költségvetéshamisító gazemberrel szemben olyan fényesen állja ki az összevetést, mint a Nap a Holddal.

balagge 2018.04.11. 14:08:16 / # 348630
Persze valószínűleg nem ez fog bekövetkezni. :-) Ha a jelenlegi poltikai elit marad, nekünk annyi.
balagge 2018.04.11. 14:04:53 / # 348629
Nem beszéltem a kapitalizmus megszüntetéséről. A munkájukat vesztett tömeg által/utanuk eddig befizetett munkát terhelő adok és járulékok hiányozni fognak. Jól mutatja az új helyzet azt, hogy a munka jövedelem adóztatása helyett a negyedik ipari forradalom miatt át kellene állni a vagyon adóztatására. Ezt viszont a jelenlegi globalkapitslizmusban lehetetlen megvalósítani, ezért ennek kereteiből ki kell lépni.
szálka 2018.04.11. 13:00:28 / # 348628
Mi az, hogy nem ízlik semmi...http://www.venenum.hu/106-248-thickbox/belgian-kriek-033l-meggyes-belga-sor.jpg
szálka 2018.04.11. 12:51:57 / # 348627
Ez így nekem kissé utópisztikusnak tűnik. Mintha visszaugranánk időben egészen az orosz  (bocsánat, szovjet)  típusú a centralizált államkapitalizmusba, csak határok nélkül, kontinens méretű kiterjesztéssel.
Talán nem a kapitalizmus megszüntetése, hanem annak valamiféle demokratikus átalakítása lehetne az irány. A múltban gyakori szokás volt a nemesek adómentessége, Az adóelkerülés napjainkra magyaros virtussá, és/vagy kiváltsággá manifesztálódott.
Ha megtanuljuk, hogy mit jelent a közteherviselés, és igazodási pontként részévé válik a mindennapjainknak, majd akkor leszünk igazi polgárok...igazi magyarok... Nem a mellkasra tűzött kokárda tesz bennünket azzá.
Nincs meg se a tudásom, se a bátorságom ahhoz, hogy markáns véleményt írjak a német gazdaságról. Tény, hogy sokak által irigyelt mindaz, amit eredményességben, jólétben elértek. Viszont náluk is komoly veszélyt jelent a növekvő  jövedelemkülönbség, és a társadalom alsóbb rétegeiben terjedő elszegényedés. A szociális rendszerük komolyan megsínyli, ha nem bővül az ottani munkaerőpiac. Nem véletlen az, amit a migráció kapcsán megléptek.

Egyébként jókat szórakoztam azon, ahogy Bao és a "lengőajtó" egymásnak estek Brüsszel kapcsán. Ha egy mondatban kéne összefoglalni azt, ami ott zajlik, az kb. így nézne ki: mindenki elmondja a véleményét, aztán az lesz, amit a németek akarnak.

Bao 2018.04.11. 09:41:26 / # 348625
Neked nem ízlik semmi!
Se a kefír,

se a kávé és a bukta...

balagge 2018.04.11. 07:27:41 / # 348624
Így van! De ez nem egy örök igazságtalanság. Ma már meg van a technológiánk arra, hogy akar az egész kontinensen bevezessünk a kizárólagosan elektronikus fizetőeszközt és "hermetikusan" elzárjuk magunkat a globális gazdaságtól. Az unió alapjait megtartva - tőke és munkaerő szabad áramlása - létre hozható a soha nem látott mértékű társadalmi jólét. Természetesen a know-howt ill. a USA által dominált velejéig romlott szellemi tulajdon piacot einstandolni kell hiszen ma már a legkézenfekvőbb, senki által újdonságot nem tartalmazó eljárásokra, megoldásokra is jogokat alapítanak a dollarmilliardosok. Kína is így tett és -bár sosem lesz jólét ott - meglátszik rajtuk. Nem vagyok naiv, tudom, hogy a nemet középosztály soha nem támogatna ilyen törekvést, mert a német iparvállalatok elveszítenék az export piacaikat. De ez is csak addig tart amíg el nem veszítik a munkájukat és ezzel a társadalmi státuszukat. Két évtized alatt oda jutnak mint az átlag magyar..se. Kemény lesz megélni az átmenetet nekik.
szálka 2018.04.10. 22:16:28 / # 348623
Talán túlzás..kiváltképp ha arra gondolok, hogy dacára a városi létemnek, nekem is van kaszám..és ha elegen leszünk akik kiegyenesítjük, még el is zavarhatók. :-)
Botka adópolitikai szempontból definiálta a gazdagságot. 100 milliós érték  és 100 hektárnyi  termőföld felett akart vagyonadót. Illetve havi 1 milliós fizetéstől jött volna a progresszív adózás.
A legnagyobb problémát  abban az örök igazságban (igazságtalanságban) látom, hogy adót attól szednek akin be tudják hajtani. Amíg az össznépi felfogás nem változik, addig  reménytelen a jóléti társadalomról ábrándozni.De ehhez már szociológiai tanulmányt kéne írni. 
balagge 2018.04.10. 19:34:13 / Módosítva / # 348622
"Soha nem fogunk szabadulni tőlük."
Nem túlzás ez? :-)Botka nem definiálta mit ért gazdagok alatt. Ez súlyos hiba volt egy olyan hagyományokkal rendelkező baloldallal a hátában, akiknek a többkulcsos adórendszere lebőrözte a középosztályt. Van olyan térség ahol az a gazdag aki nem szorul rá, hogy télen rőzsét lopjon. Aztán sorolhatnánk a lépcsőket, de mindenesetre meg kell említenünk azt a fokát a képzelt gazdagságnak amikor valakinek egy Rolex órája van. Ezt már a fideszesek is felhozták ugye a Botka ellen mint szítkot és sajnos ez sokaknál már ki is verte a biztosítékot.Ebbol okulva én alsó hangon azért az 1 millió EUR-t állítanám be.Hat elhozhatja a kánaánt de abból kiindulva, hogy kik (Google, Apple, uber...stb...) pénzelik a fejlesztéseket és tartanak igényt az ezzel kapcsolatos szerzői és szabadalmi jogokra, nagy tettekben erre nem fogadnék...No de az ellenkezőjére bátran! 
szálka 2018.04.10. 19:17:35 / # 348621
Tartok tőle, ha kiteljesedik a negyedik ipari forradalom, vele együtt beköszönthet egy olyan állapot, ami éppúgy elhozhatja a tejjel-mézzel folyó világot, mint az apokaliptikusat. Az emberek sorra veszíthetik el a munkájukat, a megélhetésüket és értelmes elfoglaltság híján majd furkósbottal verik szét az őket helyettesítő robotokat. A történelem ismétli önmagát, legfeljebb akkor lesznek bajban, ha a mesterséges intelligenciát csak arra tanítják meg, hogy ne öljön, de a "miért nem"-re már nem.
Visszatérve a való világba: Botka pont ezt tűzte a zászlójára. "fizessenek a gazdagok"   Lehet demagógiának nevezni, de a cél világos volt. Mégsem kapott igazi támogatást.
Önmagában a magas adóteher nem jelent semmiféle megváltást, ha nincs vagy működésképtelen a szociális ellátórendszer. Ez Orbán főbűne. Semmiféle fejlesztéseket nem vitt az elmaradott térségekbe. Se munkahelyek, se normális utak, ahol a beruházók legalább közlekedni tudnának. 8 éve hanyagolja a kérdést és aligha lesz változás a következő négyben.
Választáskor osztogatásba kezd, és az Erzsébet utalvány, az ingyen krumpli, a tűzifa és a totális kiszolgáltatottság együtt biztosítja az ikszet. Meglett az eredménye.
A Nemzeti Együttműködés rendszerének pont az a lényege, hogy egzisztenciális tétje legyen a hűségnek. Soha nem fogunk szabadulni tőlük.
balagge 2018.04.10. 18:20:16 / # 348620
A társadalmi egyenlőség fontos dolog, de még fontosabb lenne a minél nagyobb társadalmi jólét. Különösen a negyedik ipari forradalom beköszöntével válik ez sorsdöntővé.Ennek az emeléséhez pedig elengedhetetlen lenne hozzányúlni a milliárdosok (forint és dollár) szent vagyonához egy markáns vagyonadón keresztül. Ez az a tabu amiről a magorszagok politikai elitje mélyen hallgat, mivel nem az ilyen veszélyes ötletek kieszeléséért tartják őket. E helyett van alacsony adó és korlátlan adóelkerülési lehetőség a nagytőkések jövedelmének és hatalmának megóvásáért. Továbbá bal-jobb váltógazdaság a politikában amivel ciklikusan kijátsszák a középosztályt és a szegényeket egymással szemben.A másik fontos kérdés lenne még a politikai elit függetlensége a magánvagyontól (zeró politikai befolyás magánpénzéből), de az ugye megint tabu. Itt kezdődnek a mi súlyos gondjaink. Orbán egyik nagy vívmánya egyébként a független magyar politikai elit megteremtése volt, mivel az nem alá hanem fölérendeltje a tőkés támogatóinak. Szépséghibája persze, hogy kizárólag az ő politikáját támogatják.:-) De meg így is csodájára járnak, hiszen kevés olyan miniszterelnök van a szegény k-Európában aki ne lesné mikor dobnak neki a dollarmilliardosok egy-egy csontot a jól végzett melókért.
szálka 2018.04.10. 17:19:02 / # 348619
Minden rendben?? 
Oldalszám: 1785