Hozzászólások száma: 5280
Oldalszám: 264
Témakörök > Droszt Híradó > Beszélgetés kötöttségek nélkül /vegyes topik/ A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Prohi 2006.02.24. 16:44:14 / # 197116
Külföld New York, a világ fővárosa New Yorkot sokan hívják „Nagy Almának”, de nem a hibátlan gyümölcsök miatt, hanem azért, mert egy sportriporter a helyi, furcsa alakú lóversenypályát előszeretettel nevezte így, és később a kifejezést ráragasztották az egész városra. Ekkora brokkolit még életemben nem láttam. A New York-i étteremben minden zöldség hatalmas és hibátlanul gyönyörű volt. Egy szelet paradicsom betakarta az egész kistányért. Nem tudom, miként állítják elő ezeket az amerikai növényeket, talán jobb is, mindenesetre öröm rájuk nézni. A szállodában a vendégeket olyan csodaszép almával kínálták, hogy visszatükrözte képmásunkat, fényében akár borotválkozni is lehetett volna. Honnan, hová, mivel? Az étkezés nagyon fontos a New York-iaknak. Egymást érik az éttermek, pubok, mégis a legtöbb zsúfolásig tele van. Errefelé ugyanis csak kevesen főznek otthon, mindenki elmegy vacsorázni. A legfelkapottabb éttermekbe csak úgy lehet bejutni, ha valaki hetekkel korábban asztalt foglal, de a többi helyen is sorban állásra számíthat a váratlan vendég. Nem csoda, hiszen több mint nyolcmillióan lakják a metropolist. A város lakosságának számát tekintve többféle adatról olvashatunk, ez azért van, mert nem mindegy, hogy az agglomerációt is ideértjük vagy sem, de a helyiek által legtöbbet említett szám az a nyolcmillió. New Yorkban mindig óriási a nyüzsgés. Évente csaknem negyvenmillió turista és üzletember utazik ide. Csak London és New York között naponta 29 repülőjárat közlekedik, ebből tizet a British Airways üzemeltet. Az üzletemberek már induláskor is csodaszép várótermekben tölthetik az időt, ahol még meg is masszírozzák a Club World osztályra jegyet váltókat. Új szolgáltatás az érkezési váró, ami azt jelenti, hogy a fárasztó út után konditerem, fürdőszobák, finom falatok várják a felfrissülni vágyókat. A városba negyvenöt dollárért visznek be a taxisok. A klasszikus sárga autók sofőrjei szinte kivétel nélkül bevándorlók. Egy taxiengedély hetvenmillió forintnyi összegbe kerül. Ezt üzletemberek megvásárolják, majd az autót bérbe adják napi nyolcvan dollárért. A sofőrök így a költségek levonása után havi hatszázezer forint körüli összeget visznek haza, ami itt épphogy elég. A magas életszínvonal miatt New Yorkban rengetegen közlekednek taxival, ezért a sofőrök válogathatnak. Ha olyan kedvük van, vagy ha nem megfelelő az útirány, akkor nem viszik el az utast. Mint a helybéliek elmagyarázták nekünk, először be kell ülni, és szépen, tagoltan, alaposan el kell magyarázni, hogy hova szeretnénk menni, és keményen ragaszkodni kell az úti célhoz. Nem árt, ha a turistánál van egy térkép, ugyanis azt tapasztaltam, hogy tíz taxisból hét nem ismeri eléggé a várost. Ez azért megdöbbentő, mert az utcák számozottak, a 14-ik utcától rácsszerűek és nyílegyenesen futnak. A taxik azért sárgák, mert 1907-ben az első fuvarozó vállalat alapítója, John Hertz azt olvasta egy egyetemi tanulmányban, hogy mind az állatok, mind az emberek a sárgát veszik észre a legkönnyebben. A legek városa New York három nagyobb és több kisebb szigetből, valamint szárazföldi részből áll. Manhattan maga is egy sziget. Közepén található a Central Park. A Manhattan lábánál, egy pici szigeten magasodik a Szabadság-szobor, melyet a franciák ajándékoztak az amerikaiaknak. Manapság azonban nem a zöld hölgyet nézik meg a legtöbben, inkább a Grand Zeróhoz látogatnak el. Itt álltak egykor a World Trade Center ikertornyai. Jelenleg csak egy gödröt lehet látni, mégis mindenki eljön ide, hogy emlékezzen az áldozatokra. A romok eltakarítása után egészen a metróig visszabontották az alapokat, úgyhogy látni a földalatti vasút kocsijait, amint keresztülrobognak a nagy gödrön. A tervek szerint 2008-ra a világ egyik legmagasabb felhőkarcolóját, a Freedom Towert építik ide. A legmagasabb toronyépület most az Empire State Building. Hosszú sorállásra számítson, aki fel szeretne jutni a tetejére. New Yorkban amúgy is szinte mindenhol sorba kell állni, rengeteg a terelőkordon és a biztonsági ember. Mindenki szigorúan csak a saját hatásköréig intézkedik. Egy biztonsági embertől információt szerettem volna kérni, menjek húsz méterrel odébb, mutatta, mert információt az információs szolgálat embere adhat. Mikor a másik felhőkarcoló, a Rockefeller Center tetejére szerettünk volna újságíróként felmenni, akkor hosszú percekig azért kellett várni, mert nem volt olyan illetékes, aki dönteni tudott volna, hogy feljuthatunk-e a csúcsra. A Top of the Rock, vagyis a Rockefeller Központ kilátója nemrég nyílt meg, a tetejéről belátni egész Manhattant. Liftje különösen érdekes, mert üveg a teteje, és fényjátékokkal teszik izgalmassá a repülésszerű érzést. A Rockefeller Center jégpályája mellett található a világ egyik leghíresebb karácsonyfája.

Zaccmester 2006.02.24. 16:02:09 / # 197115
Nem kell azonosulni a véleményével, de egyébként remek pofa. :)
tomajer 2006.02.24. 15:30:02 / # 197114
Megvan a véleményem, a kedvenc nagybátyádról!!!:-)
Zaccmester 2006.02.24. 14:59:20 / # 197113
Nah, nemár ennyire igényeskedjünk! Itt szeretném most idézni kedvenc nagybátyám, kedvenc mondását: "luk-luk"! :D
tomajer 2006.02.24. 14:40:41 / # 197112
Akkor ne csodálkozz, ha marad a zongora:-)
Zaccmester 2006.02.24. 14:38:50 / # 197111
Az igényeit nem kívánom figyelembe venni, mert a maradék hajam is... Szőke van, slussz!
tomajer 2006.02.24. 14:25:28 / # 197107
Miért pont szőkét? Mondta a Fox, hogy az az igény? Vörös?:-)
Zaccmester 2006.02.24. 14:05:57 / # 197106
Nem is igaz! Szerintem sokkal dekoratívabb a zongoránál, ráadásul -Foxra való tekintettel- még egy szőke lány képét is rámatricázom az elejére. ;)))
tomajer 2006.02.24. 12:11:38 / # 197105
Ujjé egy nuska! :-) De azért megjegyezném, hogy még így is nagyon hiányzik a "Lé" :-(
Fox 2006.02.24. 11:43:22 / # 197104
:))))
nuska 2006.02.24. 11:23:23 / # 197103
kevésbé dekorativabb, mint a yongora, de jobban lehet szeretni :D
tomajer 2006.02.24. 08:57:10 / # 197101
Ez tuti? ;-)
Zaccmester 2006.02.24. 07:24:33 / # 197100
...van frankó kakaóm is. Tessen kidobni a zongorát, aztán nekem lassan megéri betenni hozzád is egy automatát :D
nuska 2006.02.24. 07:14:37 / # 197099
nah fijuk, én léptem vigyázzatok magatokra, este jövök megint

nuska 2006.02.24. 06:25:52 / # 197098
nah megin milyen forgalom volt itt, míg nem voltam a neten... ha meg nem szálok le róla, akkor nem jön fel senki ( meg még meg is bukok )

Csumi 2006.02.24. 06:05:47 / # 197097
CsáCsoguCsá! Mizu kockáséknál?
törölt felh. 2006.02.24. 04:03:08 / # 197096
Én kérek elnézést a fiúk nevében:)
törölt felh. 2006.02.24. 04:02:31 / # 197095
Nyugi, még nem látta azt a képed amikor csukjára feszítesz...könyörögni fog a számodért!:-)
törölt felh. 2006.02.24. 04:01:33 / # 197094
CsáCsumiCsá! Fejlődésben lévő szervezetnek kell éjszaka is:)
törölt felh. 2006.02.24. 03:59:20 / # 197093
Profikat kell kérdezni, s lőn megoldás:)
Oldalszám: 264