2006.11.06.
Bulvárosodjunk egy kicsit
Egy amerikai egyetemi tanár szerint a fogyókúrázók sokkal jobban tennék, ha a kalóriák számlálása helyett inkább az étkezési szokásaik rejtőzködő részleteire figyelnének.
Brian Wansink az étkezés pszichológiájával foglalkozik és az elfogyasztott ételmennyiség nagyságát befolyásoló rejtett motívumokat kutatja. Például arra kíváncsi, több cukorkát veszünk-e a tálból, hogyha sok színben pompáznak az apró nyalánkságok, vagy hogy befolyásol-e az evésben a hangulatunk és a környezet.
A Cornell állami egyetem marketing-professzora vizsgálati eredményeit "Mindless Eating, Why We Eat More than We Think We Eat" (Figyelmetlen étkezés - miért eszünk többet, mint hinnénk) című nemrég megjelent könyvében tárja az érdeklődők elé. Úgy véli, nem a kalóriákat kell számlálni, hanem inkább az étkezési szokások tudatosítására és megváltoztatására kell koncentrálni.
Wansink laboratóriuma úgy néz ki, mint egy konyha, csak éppen felszerelték egy apró figyelőkamerával, detektívtükörrel és egy mérleggel, amelyet a konyapulton a mosogatórongy alá rejtettek. Wansink otthonos környezetet alakított ki, ahol azonban a kísérleti alanyok minden mozdulatát figyelni tudja.