2006.09.05.
Program
A Borfesztivál mára Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát, ahol évente több tízezren sajátítják el a kulturált borfogyasztást és ismerkednek meg a borok készítőivel és a borkultúrához kapcsolódó hagyományokkal.
A nemzetközileg is elismert fesztivál leglátogatottabb programja, a Borkiállítás és Vásár immár hét éve Budapest talán legpatinásabb környezetében, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Várban kerül megrendezésre.
A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Borfesztivál szerves része a gasztronómia: grillsarok, halterasz, bogrács tanya, látványkonyha, helyben sült pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek várják a Látogatókat.
A szórakozásról, táncról, zenéről a Fesztiválszínpad színvonalas műsora gondoskodik. Fellép többek között a Ghymes Együttes, Cotton Club Singers, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán Quartett, Four Fathers, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar.
Az érdeklődők idén is ellátogathatnak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével néhány percre borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet.
A pogácsa
A Borfesztivált szervező Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. elhatározta, hogy ebben az évben a hungaricumnak számító, rendkívül sokféle – kapros, juhtúrós, krumplis, hájas –, a borfogyasztáshoz, mint borkorcsolya remekül illeszkedő, nagyon népszerű étel, a POGÁCSA lesz az idei Borfesztivál gasztronómiai főszereplője. Ezért 2006 júniusában pogácsarecept versenyt hirdetett meg a Metro hírújság támogatásával.
A versenyre bárki benevezhetett, aki saját készítésű pogácsa receptjével vett részt a nemes vetélkedésen. A beérkező receptekből a Benke László, Borbás Mária, Endrei Judit, Frank Júlia, T. Bereczky Ibolya alkotta zsűri választotta ki azokat a recepteket, amelyeket elismerésre javasolt.
A díjazott pogácsákat, a Borfesztivál budai vári rendezvényén látványos körülmények között, kemencében megsütik és azokat a látogatók megvásárolhatják. Az eredményhirdetésre a Borfesztiválon, a Budai Várban, szeptember 10-én, a fesztiválszínpadon kerül sor.
Időpont: szeptember 6-10.
Helyszín: Budavári Palota teraszai