2005.12.23.
Mire vigyázzunk tehát az ünnepeken?
Általánosságban mondhatjuk, hogy az elfogyasztott ételek mennyisége ne legyen túl sok. Egy-egy ünnepi étkezés a napi szokásoktól eltérően előétellel és akár több desszerttel bővül. Ez a nagyobb terhelés önmagában panaszokat okozhat, főleg ha hirtelen fogyasztjuk. Közülük a puffadás, teltség, émelygés a leggyakoribb. Ha hányinger-hányás és hasmenés jelentkezik, főleg ha a család több tagjánál is, ételfertőzésre is gondolnunk kell. Az első jó tanács tehát, hogy tartsunk mértéket és az ünnepi ebédet/vacsorát hosszabb idő alatt fogyasszuk el, tehát tartsunk szüneteket a fogások között. Az ételeket szigorúan tartsuk hűtőben vagy hidegen. Építsünk tapasztalatainkra is, hiszen tudjuk, milyen ételeket nem bírunk. Ne higgyük, hogy ez most meg fog változni.
A túlzott étel-és alkoholfogyasztás nemcsak emésztőrendszeri betegeknek okozhat problémát. Nem szabad elfelednünk, hogy a szív-érrendszeri betegségek tünetei is súlyosbodhatnak egy-egy túlzó étkezés hatására.
Összefoglalva, az ünnepi étkezések kapcsán igyekezzünk mértéket tartani. Ha a bőséges lakoma ellenállhatatlan kísértést jelent is, a fő szempontokat próbáljuk szem előtt tartani:
- hirtelen, sokat ne!
- vacsora legalább 2-3 órával lefekvés előtt!
- a zsír-alkohol kombináció mindig veszélyes! (forrás: weborvos)
Stop!